söndag 28 november 2010

Isen, det femte elementet


Isen, det femte elementet i nordisk magi, är sammanbindande och en symbol för kristallerna som bygger upp världen. Det är ett element man måste ha förståelse för om man vill förstå nordisk magi. Den bästa läraren har vi som vanligt precis utanför knuten, i vår naturliga omgivning.



Det är också elementet som dominerar i Nifelheim, den ena extremen inom vilken världen är skapad, den andra är Muspelheim, eldens rike. Mellan dessa riken, mellan is och eld, skapades världen.


Isen kapslar in och bevarar, den drar samman och ökar trycket, komprimerar allt. När inlandsisarna drog över landet förändrades hela landskapet. Isens inverkan är djupgående och långverkande. När isen dominerar kan vi se detaljer vi annars missar: se långt, klart och djupt. Vi lär oss också att stå fast, ha tålamod och leva i förvissning. Allt tinar till våren. Under tiden kan vi skåda djupt och drömma klara, vakna drömmar.

(fotona från min gård)

4 kommentarer:

  1. Underbart Sofia! Det ser ut som om murgrönan har gått i ide eller som om du har fryst ett ögonblick. Njut av denna tid för kontemplation och eftertanke. Kylan gör att hela vår kropp fungerar långsammar- det bör vi ta hänsyn till och ta det lugnt...

    SvaraRadera
  2. Fin text, kan inte annat än samstämmigt nicka och känna jaaaa precis där/här/nu står jag/vi alla....

    SvaraRadera
  3. Men o vilken vacker skildring av isens magi. Skade har sagt sitt och hon är här med sin stora vita slöja. Kram Lilitha

    SvaraRadera