onsdag 21 oktober 2009

The final Countdown



Mellan 7 och 18 december pågår ett klimatmöte i Köpenhamn. Nedanstående text är direkt hämtat från föreningen Klimataktions hemsida. Jag brukar inte göra så men dom beskriver på ett utmärkt sätt varför detta möte är så viktigt. Klimataktion är en förening som inte nöjer sig med mindre än en klimatpolitik som tar vetenskapen på största allvar och har överordnad prioritet, och menar att om vi inte klarar den här utmaningen riskerar vi att förlora allt annat.


Den 7 december i år inleds ett av de viktigaste toppmötena i historien. Då ska världens ledare träffas i Köpenhamn och försöka enas om framtida begränsningar av de klimatpåverkande utsläppen. För att våra samhällen och ekosystem ska överleva krävs ett avtal om kraftiga utsläppsbegränsningar och för att detta ska vara möjligt krävs att bördorna fördelas rättvist. Störst utsläppsminskningar måste ske i de rika länderna, som står för de överlägset största utsläppen per capita. Det är också de som måste leverera omfattande resurser för omställning till klimatsmarta energisystem och anpassning till klimatförändringarna i de fattiga länderna.

Eftersom Sverige är ordförandeland i EU, har vi som bor i Sverige särskilt stora möjligheter att påverka förhandlingarna. De erfarna NGO-företrädarna Martin Khor och Meena Rahman från South Center respektive Third World Network som suttit med vid otaliga klimatförhandlingar går så långt som att säga att det är upp till svenskarna nu, i kraft av EU-ordförandeland. Det är nu vi måste visa världens ledare att vi känner stark oro över planetens tillstånd och kräver att politikerna tar vetenskapens varningar på allvar. Klimataktion arrangerar tillsammans med många andra debatter och protester i Köpenhamn under toppmötet. Följ med!

Varför är Köpenhamnsmötet så viktigt?
På toppmötet i Köpenhamn (COP 15) i december i år, ska nya åtaganden om utsläppsminskningar göras, som ska börja gälla när den nuvarande åtagandeperioden inom ramen för Kyotoprotokollet avslutas år 2012. Om inte de nya åtagandena blir betydligt kraftfullare än tidigare, riskerar vi katastrofala klimatförändringar.

Kyotoprotokollet undertecknades 1997 och var det första internationella avtalet om bindande utsläppsminskningar. Under dess första period - mellan 2008 och 2012 - ska 36 länder minska sina utsläpp av växthusgaser med sammanlagt 5,2 procent i jämförelse med år 1990. Dessvärre är denna utsläppsminskning nästan helt obetydlig i jämförelse med den enorma utsläppsökning som globalt har ägt rum sedan 1990.

Enligt ledande klimatforskare måste de globala utsläppen börja minska inom en snar framtid. Därför är det helt nödvändigt att mötet i Köpenhamn enas om ett avtal om kraftiga utsläppsbegränsningar, främst i den industrialiserade världen. Om de globala utsläppen inte snart når sin kulmen kan det vara för sent att rädda våra samhällen undan en okontrollerbar klimatförändring.

Ett Köpenhamnsavtal kommer också sannolikt att innehålla en rad viktiga beslut kopplade till utsläppsminskningarna: vilka länder som ska omfattas, hur mycket olika länder ska minska sina utsläpp samt hur mycket de rika i-länderna ska betala för anpassningsåtgärder och tekniköverföring till u-länderna. Resultatet kommer att vara helt avgörande för om avtalet uppfattas som rättvist och därmed får acceptans i de fattiga länderna.


Läs mer på www.klimataktion.se

Månsystrars planer
Över hela världen planeras aktioner och många kommer att åka till Köpenhamn under dessa dagar. Den 12 december planeras en stor fredlig manifestation.

Månsystrarna planerar för en öppen ceremoni i anslutning till klimatmötet. Tid och plats är ännu inte klart men vi har dock bestämt att vi INTE kommer var i Köpenhamn utan vi agerar på avstånd.

4 kommentarer:

  1. Test 2. Förra inlägget kom först upp som misslyckat men jag tryckte en gång till och då kom det med. Provar igen.

    SvaraRadera
  2. Vilken god tanke! Beroende på var ni tänker ceremoniera skulle det vara roligt att vara med!

    SvaraRadera
  3. Precis som Willenda får jag felmeddelande första gången men den andra funkar det...

    SvaraRadera